Steget till att börja dyka är inte stort

För att börja dyka behöver man inte vara en "stålman" utan det räcker att man är frisk och kan simma 200m. 

Utöver detta behöver man lite utrustning så som en dykdräkt för att hålla sig varm, en regulator så att man kan andas under vattnet, en dykväst (BCD) för att kunna hålla bra balans i vattnet, en mask för att kunna se allt det vackra under vattenytan och fenor så att man kan ta sig fram så lätt och smidigt som möligtutan att anstränger sig för mycket.

Här följer en checklista på dykutrustning du kan behöva:

Mask – låter dig se klart under vattnet

Fenor –låter dig simma effektivt utan att använda armarna (personer med begränsad rörelseförmåga i benen använder handskar med "simhud").

Snorkel –låter dig simma på ytan med ansiktet i vattnet utan att använda luften i flaskorna.

Dykväst –eller sk BCD som är en jacka som håller samman den mesta utrustningen, dykflaskan är till exempel fäst på denna. Med hjälp av en inflator kan du fylla eller tömma luft i dykvästen för att bestämma om du vill flyta, sjunka eller sväva viktlös i vattnet.

Regulator –ger dig luft från dykflaskan med exakt rätt tryck när du andas in.

Dykflaska –förvaring av komprimerad luft i tillräcklig mängd för att låta dig dyka i mellan 30 minuter och 1 timme beroende på djup och aktivitet. Dykflaskor finns med olika fyllandstryck, 200 Bar eller 300 Bar. 

Dykdräkt –våtdräkter/SemiDry och torrdräkter isolerar mot nedkylning och skyddar även mot t ex skrapsår. Våtdräkten/SemiDry släpper in en liten mängd vatten mellan huden och dräkten som värms upp av din kroppsvärme. 

Torrdräkter håller dig torr och är lämpligare i kallare vatten som t ex Östersjön. En del torrdräkter har dålig värmeisolering vilket medför att du bör komplettera den med ett värmeunderställ.

Manometer – visar trycket i dykflaskan och därmed hur mycket luft du har kvar. Detta gör att du kan avsluta dyket med god marginal.

Alternativ luftkälla (octopus)    – detta är ett extra 2:a steg som är kopplat till din regulator. En alternativ luftkälla kan även vara en komplett regulator.Alternativa luftkällor används för att dela luft med parkamraten vid behov.

Kompass–används på i stort sett samma vis som på land, men konstruktionen måste klara vatten och tryck. Tänk på att dykutrustning normalt är magnetsik och kan påverka kompassen.

Dykdator–håller reda på djup och dyktid för att visa hur länge du kan stanna på aktuellt djup. Vissa dykdatorer visar även trycket i dykflaskan.

Visselpipa –säkerhetsutrustning för att påkalla uppmärksamhet på ytan. Används ofta tillsammans med visuella signaler (förvaras t ex i dyk- västens ficka), till exempel signalspegel eller uppblåsbar ytboj i väl synlig färg.

NOC Dyk & Marin erbjuder:
På Noc Dyk & Marin kan du hyra all utrustning som du behöver, men vi rekommenderar att du införskaffar din egen mask (för den perfekta passformen för just ditt ansikte, då många modeller finns för alla olika sorter ansikten. Fenor är också en bra första investering, då dessa finns i många olika storlekar, former och har olika finesser t ex anpassat till folk med knäskador. Vilken typ av dykutrustning du behöver beror på förhållandena där du dyker, till exempel temperaturen i luften och vattnet, och skillnader i årstiderna.

Du rekommenderas att investera i egen dykutrustning när du börjar kursen eftersom:

  • det är bekvämare att lära sig dyka med egen utrustning
  • det är bekvämare att lära sig dyka med utrustning som är utprovad för dig
  • dykare med egen utrustning dyker mer
  • egen utrustning är en del av nöjet med dykningen

Behöver man den dyraste finaste utrustningen?
Det finns ingen bästa utrustning, men det finns en utrustning som passar dig bäst. Dykutrustning finns i alla tänkbara variationer för att tillfredsställa dina olika behov, intressen, tycke och smak, storlek och budget. Vi på NOC Dyk & Marin är utbildade för att hjälpa dig hitta den rätta utrustning. Vi hjälper dig inte bara med att hitta rätt utrustning, vi ger dig också råd och service så att utrustningen ger dig många år av tillförlitlig användning.